Zilele trecute, tot cautand o reteta noua de prajituri, care sa constituie o alternativa demna de luat in seama la cele deja preferate de fetele mele, ochii mi-au ramas la niste minunatii dulci, pe care le-am adaptat gusturilor noastre in materie de deserturi si le-am denumit¬†Fursecuri fragede cu nuci si jeleu de gutui”. ūüėõ

Desi initial mi-a fost un pic teama sa nu care cumva sa nu iasa ce trebuie, din cauza modificarii substantiale a retetei initiale, ei bine, am avut placuta surpriza ca rezultatul sa depaseasca asteptarile si sa avem parte de niste fursecuri extrem de fragede si aromate, care parca ti se topesc in gura.

Sper din tot sufletul sa va placa si voua cel putin la fel de mult¬†si sa le consumati cu mare placere, atunci cand va veti savura cafeaua!!! ūüėČ

Fursecuri fragede cu nuci si jeleu de gutui
Fursecuri fragede cu nuci si jeleu de gutui

Fursecuri fragede cu nuci si jeleu de gutui

Ingrediente:
Pentru aluat:

–¬†250 g unt
– 150 g zahar brun
–¬†3 pliculete zahar vanilat
–¬†2 oua
–¬†300 g faina
– 1/2 plic praf de copt
–¬†2 linguri zeama de lamaie
Рcoaja rasa de la doua lamai

 Pentru ornat:

Р250 g nuca maruntita cu cutitul
– jeleu de gutui (dulceata de visine sau orice alt gem preferati)

Mod de preparare:

1. Probabil cea mai migaloasa si consumatoare de timp activitate este cea de maruntire a nucilor. ūüėõ¬†Eu am facut asta cu ajutorul unui cutit, taindu-le in bucati mici, dar cred ca puteti¬†sa va folositi si de¬†o rasnita, tocandu-le in reprize scurte, fara a le lasa sa se transforme in pulbere.

2. Nucile maruntite se vor pune intr-un castron suficient de generos, cat sa permita rostogolirea fursecurilor in el, inainte de coacere.

3. Se spala bine cele doua lamai, dupa care li se rade coaja.

4. Separat, se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie,  pastrandu-se intr-o ceasca echivalentul a doua linguri, pentru stingerea prafului de copt.

5. Se separa galbenusurile de albusuri, acestea din urma fiind puse si ele intr-un castron mai larg, unde vor fi batute putin cu ajutorul unei furculite, cat sa faca un pic de spuma.

6. Se tapeteaza cu ulei o tava normala de cuptor, peste care se fixeaza hartie de copt

7. Se preincalzeste cuptorul la foc potrivit (aprox. 170-180 grade C sau treapta a 4-a de coacere).

8. Se mixeaza untul (incalzit in prealabil timp de 40 de secunde in cuptorul cu microunde), cu zaharul brun si cel vanilat, pana se albeste un pic compozitia.

9. Se adauga glbenusurile, rand pe rand, amestecand bine dupa fiecare.

10. Tot cu ajutorul mixerului, se incorporeaza faina in compozitia de unt.

11. Se dizolva praful de copt in zeama de lamaie, dupa care se adauga si el in aluat.

12. La sfarsit, se incorporeaza si coaja rasa de la cele doua lamai.

Sa nu va speriati daca aluatul vi se va parea cam moale!!!

13. Se ia din compozitie cate o bucata, pe care o veti rotunji intre palme, pana veti obtine o bila de marimea unei nuci mai mici sau a unei rosii cherry. ūüėÄ

14. Se trece aceasta bila de aluat prin albusul de ou batut, apoi se rostogoleste prin nucile maruntite.

15. Dupa aceea, se aseaza in tava de copt unde, cu ajutorul degetului, se creeaza o adancitura chiar in mijlocul bilei.

16. Se umple adancitura cu jeleu de gutui sau orice dulceata sau gem preferati.

17. Se repeta operatiunea, lasand suficient spatiu intre fursecuri pentru a nu se lipi intre ele in momentul coacerii. Mie mi-au iesit 5 randuri a cate 4 bucati/ rand.

18. Se coc fursecurile la foc mediu, timp de 20-30 de minute (in functie de cuptor), dupa care se lasa la racit.

Cantitatile de mai sus sunt pentru¬†aproximativ 40 de¬†fursecuri. Deoarece eu n-am avut rabdare¬†sa fac toate „bilele” la aceeasi dimensiune¬†ūüėõ , mie¬†mi-au iesit numai¬†37 de bucati.

¬†Duminica¬†placuta si spor la bucatarit sa aveti!¬†ūüôā