Toamna suntem intr-o permaneta cautare de deserturi pe care am putea sa le punem la pachetel copiilor nostri. Asa am descoperit zilele trecute o reteta de Cornulete fragede cu Nutella sau gem, pe care am adaptat-o preferintelor si nevoilor noastre si care a avut un succes fantastic la noi in familie! 😛

Chiar daca nu am mai postat de ceva vreme vreo reteta noua, asta nu inseamna ca n-am mai bucatarit nimic in ultimul timp. Aproape ca nu trece saptamana fara sa coc cel putin 2-3 tavi de prajituri, o adevarata bucurie pentru toti ai casei, dar si un stres in plus pentru mine, ingrozita de gandul ca nu voi putea rezista niciodata tentatiei de a le si manca. 😀

Nici nu imi mai aduc aminte cand am facut ultima oara cornulete… Sincera sa fiu, m-am cam ferit de ele, pentru ca stiam ca nu vor iesi niciodata atat de fragede ca cele facute cu untura sau osanza, iar cum eu nu aveam de unde sa imi procur asa ceva, am zis ca mai bine nu mai fac deloc, decat sa arunc cu ele dupa caini.

Lucrul care m-a determinat sa imi schimb parerea a fost faptul ca intr-una din incursiunile mele la magazinul Lidl, am vazut pe raftul de la lactate si branzeturi, langa pachetele de unt si margarina, unele pe care scria Untura. Am studiat un pic ambalajul (pentru ca parca nu imi venea sa cred!) si am ajuns la concluzia ca este buna pentru prajituri, iar cornuletele au fost primele care mi-au venit in minte. De la planificare la actiune nu a mai fost decat un pas, asa ca iata-ma-s aici, cu reteta…

Cornulete fragede cu Nutella sau gem

Ingrediente:
Pentru aluat:

– 250 g untura de porc (se gaseste la Lidl sub brandul Pikok, avand forma pachetului de unt)
– 520 g faina
– un praf de sare
– 8 galbenusuri
– 2 plicuri esenta Finesse Vanilie Bourbon – Dr. Oetker
– 200 g iaurt simplu
– 40 g faina pentru pudrarea blatului pe care se va intinde aluatul

Pentru umplutura:

– 200 g Nutella sau 200 g gem de prune/ piersici/ caise (sa fie mai gros, dulce-acrisor)
– sau, dupa preferinte, rahat (taiat bucati) sau nuca macinata (amestecata cu albus de ou batut spuma tare, ca de bezea)

Pentru ornat:

– zahar pudra

Modul de preparare:

1. Se pregatesc si se cantaresc toate ingredientele necesare prepararii cornuletelor.

2. Se pun intr-un bol untura, galbenusurile, esenta de vanilie si praful de sare si se amesteca bine cu ajutorul unui mixer.

3. Se incorporeaza apoi in compozitie si iaurtul, dupa care se adauga treptat jumatate din cantitatea de faina, mixand foarte bine aluatul.

5. Restul de faina se incorporeaza in compozitie prin framantare, pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini.

6. Se formeaza o bila, care se inveleste intr-o folie alimentara (din plastic) si se da la rece, pastrandu-se in frigider timp de 30 de minute.

7. In tot acest rastimp, se pun la indemana umpluturile (Nutella sau gemul) si se pregatesc tavile pentru cornulete. Cei care nu aveti cuptoate electrice, veti tapeta tavile cu hartie de copt, iar ceilalti le veti unge cu foarte putin ulei (cu ajutorul unui servetel de bucatarie din hartie).

8. Se preincalzeste cuptorul la 180-200 de grade.

9. Se scoate aluatul din frigider si se imparte in 4 bile, aproximativ egale ca dimensiuni.

10. Cu ajutorul unui sucitor, fiecare dintre acestea se intinde (pe un blat pudrat cu faina) ca si o foaie de placinta, sub forma patrata sau dreptunghiulara.

11. Foaia astfel intinsa se taie cu ajutorul unui cutit, in patrate avand latura de 7-8 cm.

12. In mijlocul fiecarui patrat se va pune umplutura (Nutella sau un gem mai gros), nu mai mult de un varf de lingurita de cafea. In caz contrar, excesul se va prelinge in tava de copt si se va arde.

13. Se ruleaza apoi cornuletele, prin aducerea unui varf al patratului peste umplutura, rezultatul final curbandu-se sub forma unei semiluni. Eu am presat un pic si capetele lor, doar-doar n-o iesi gemul din cornulete. 😛

14. Se aseaza apoi in tava si se coc la aproximativ 180-200 grade, timp de 12 minute (cuptor electric).

15. Apoi se scot din cuptor, se pun pe un platou la racit si se pudreaza cu zahar.

Mie mi-au iesit aproximativ 120 bucati, pe care le-am copt in 3 tavi de placinta. Nu va speriati, ca nu sunt multe! Familiile de 2-3 persoane pot injumatati cantitatile. 😉
Sunt foarte simple, spornice, extrem de fragede si pe gustul tuturor – chiar merita sa le incercati si sa le savurati langa o cafea sau un ceai aromat! 🙂

Pofta buna!