Nu e Halloween-ul si nici Ajunul Craciunul, dar asta nu inseamna ca pana la Paste nu trebuie sa ne mai indulcim si noi un pic! Iarna-i e lunga, asa ca avem timp berechet de prajiturit!

Fie ca e vorba despre desertul de langa cafeaua noastra de duminica dimineata sau doar despre ceva sanatos pentru pachetelul de la scoala al copiilor, Briosele cu lamaie din caietul cu retete vor fi cu siguranta pe gustul tuturor! Ca sa nu mai zic ca se si prepara foarte rapid! 😉

Briose cu lamaie

Ingrediente (pentru 36 de bucati):

Aluatul de briose: – 300 g unt
– 300 g zahar pudra
– 300 g faina
– 6 oua
– coaja rasa de la doua lamai galbene
– coaja rasa de la doua lamai verzi (lime)
– 2 plicuri de praf de copt (stins in zeama de la doua lamai)
– 2 fiole esenta de vanilie

Pentru ornat: ciocolata rasa
– fulgi de migdale
– merisoare deshidratate

Pentru cei care doresc si Glazura:  -200 g zahar pudra
-300 ml lamaie

Mod de preparare:

1. Se bat albusurile spuma tare (ca pentru bezea).

2. Se mixeaza untul (putin incalzit) cu zaharul si, dupa ce s-a obtinut o crema spumoasa, se adauga galbenusurile, rand pe rand, amestecandu-se dupa fiecare.

3. Se adauga faina, praful de copt stins cu zeama celor doua lamai, cojile rase ale celor 4 lamai (spalate foarte bine inainte) si esenta de vanilie.

4. Se incorporeaza albusurile, amestecand usor cu un tel, numai de jos in sus. Se toarna in formele de hartie pentru briose (pe care le puteti gasi la Lidl, Ikea sau in orice hypermarket), care se aseaza ori intr-o tava speciala pentru briose (eu am una pentru 12 bucati) ori in forme de silicon pentru copt briose. Se orneaza dupa preferinte (si fara zgarcenie, as adauga eu 😛 !) cu ciocolata rasa, fulgi de migdale sau merisoare deshidratate.

5. Se dau la copt (la foc mediu) pentru 20-30 minute. Dupa aproximativ 15-20 minute de la introducerea lor in cuptor, ele trebuie verificate, deoarece se vor coace diferit, in functie de dimensiunile formelor brioselor. Cand sunt gata, se scot din tava si se lasa la racit.

6. Pentru cei care-si doresc si glazura, se amesteca energic sucul de lamaie si zaharul, pana se obtine un sirop mai gros. Se toarna imediat peste briose si se lasa sa se inchege. Eu nu am incercat-o, dar nu cred ca e nimic complicat, ci doar o chestiune de muuuulte calorii in plus. 😉

Din cantitatile de mai sus eu am obtinut 12 briose mari, 14 mijlocii si 10 mici, pe care le-am copt in doua serii a cate 12 bucati in tava speciala, plus inca 6 in formele de silicon, asezandu-le impreuna intr-o tava normala de cuptor.

Pofta buna!

Multumesc Monica M.!

In primul rand pentru ca, de cand le-a descoperit la tine, mezina mea e innebunita dupa briosele cu lamaie! Si nu in ultimul rand pentru reteta si prietenie! 😛