Inaintea plecarii noastre in Portugalia, aflasem impresii destul de contradictorii privind gastronomia locala. Desi cele mai multe voci spuneau ca se mananca fooooarte bine acolo, am auzit si pareri cum ca portughezii nu ar fi asa de straluciti in prepararea fructelor de mare. Nimic mai neadevarat!!! Iar ceea ce va voi povesti in continuare, va va convinge ca, cel putin in Algarve, surprizele culinare s-au tinut „lant”. 😛

Am avut sansa sa am o prietena care a trait cativa ani in Portugalia. De fiecare data cand ne intalneam, faceam ce faceam si aduceam vorba despre experienta ei de acolo, despre modul de viata al localnicilor, dar mai ales despre specialitatile lor culinare. De la ea am invatat 2 cuvinte magice: BACALHAU si FRANCESINHA. Iar daca la acestea mai adaugam si CATAPLANA, PASTEIS DE BELEM si VINUL DE PORTO, eu zic ca am avut motive suficiente pentru a deveni si mai nerabdatoare sa ajung sa vizitez aceasta frumoasa tara!

Soooooo… in ordinea „numerelor de pe tricou”…  😛

Surpriza nr. 1 – Pastel de Nata

Desertul traditional portughez: Pastel de Nata
Desertul traditional portughez: Pastel de Nata

Dupa zborul cu avionul pana la Lisabona, nici nu am pus bine piciorul pe pamantul portughez, caci am si zarit in aeroport un snack-bar, pe rafturile caruia stateau frumos aranjate cutiile cu Pastel de Nata, desertul lor traditional. Eu, mare amatoare de prajituri, abia asteptam sa gust din acest minunat desert, ca sa-nteleg ce are el atat de special de este apreciat de toata lumea. Ei bine, nu a fost chiar atat de fin (si nici cald) ca arhicunoscutele Pasteis de Belem (pe care le-am incercat cateva zile mai tarziu, cand ne-am reintors in Lisabona), insa a fost de-li-cios!!! 😉

Surpriza nr. 2 – Scoici de tip „Clams” si porc cu smochine la Restaurantul „Reis”

Restaurantul Reis, Lagos
Restaurantul Reis, Lagos

Ajunsi in Lagos putin dupa ora pranzului, am lasat masina inchiriata de la Avis Rent-a-Car intr-o parcare cu plata, ne-am cazat la Residence Inn Lagos, ne-am schimbat in lucruri adecvate celor 35 de grade care erau afara si am plecat sa cautam un loc in care sa mancam de dupa-amiaza. Oboseala acumulata dupa mai bine de 14 h de cand eram treziti si diferenta de fus orar ne cam venisera de hac, asa ca nu am mai avut puterea sa cautam prea mult un restaurant. Gazdele noastre ne recomandasera unul cu specific italienesc, situat la doua case distanta, dar dupa ce i-am citit meniul si am vazut ca nu prea se regaseau acolo si preparate portugheze, ne-am continuat cautarea. Paste, pizza si lasagna am tot mancat la viata noastra, asa ca nu pentru ele batusem noi peste trei mii de km. 😛

Ne-am oprit pe una din stradute, unde am vazut cateva restaurante. Daca primul dintre ele era mai mult un bistro, cel de-al doilea se „lauda” cu Cozinha Regional. „Gata, aici ramanem!!!” mi-am zis.

Inca nu ne venea sa credem ca suntem in Portugalia… 😀
Vedeam, miroseam, simteam atmosfera estivala, dar pentru noi era inca un vis!

Am comandat cate un fel de mancare pentru fiecare: supa de peste, calamar pane cu garnitura, un medalion de porc cu smochine si cartofi prajiti si carne de porc cu scoici (din acelea mici si rotunde, denumite „clams”), plus cartofi prajiti. Este inutil sa mai adaug faptul ca TOATE au fost fff bine preparate si ca au avut un gust EXCELENT!!! Servirea a fost foarte rapida (o caracteristica a tururor restaurantelor pe unde am mancat in Portugalia), iar vinul rosu comandat a confirmat valoarea vinurilor portugheze! 😉

Lunch-ul de la Restaurantul Reis
Lunch-ul de la Restaurantul Reis

Surpriza nr. 3 – Fructele de mare de la Restaurant „O Cavaleiro”

Restaurantul O Cavaleiro, Lagos
Restaurantul O Cavaleiro, Lagos

Dupa un binemeritat somn de dupa-amiaza si o plimbare mai lunga de-a lungul raului Bensafrim, pana la Praia da Batata, am revenit la locatia cazarii si ne-am pregatit pentru iesirea de seara prin Centrul Istoric al Lagosului. Cand a sosit si momentul cinei, am oprit la un restaurant care mie mi s-a parut plin de turisti straini: O Cavaleiro.

Nu am regretat nici-o secunda alegerea facuta! Desi eu nu am mai putut manca nimic in afara de o salata, atat lasagna si friptura fetelor, cat si preparatul comandat de sot, cu bacalhau si fructe de mare, au fost extrem de gustoase!!!

Ia uite dom’le, si eu care credeam ca portughezii astia nu stiu sa prepare cum trebuie fructele de mare…” 😀 😛

Cina de la Restaurantul O Cavaleiro
Cina de la Restaurantul O Cavaleiro

Surpriza nr. 4 – Micul dejun din Algarve

Breakfast "a la Residence Inn Lagos"
Breakfast „a la Residence Inn Lagos”

A doua zi dimineata urma sa fim surprinsi din nou, tot din punct de vedere culinar. Micul dejun pregatit cu atata pasiune de gazda noastra, Luiz, a fost plin de produse de buna calitate, multe fructe proaspete, dulceata aromata de portocale si paine calda (sub diverse forme). O adevarata incantare atat pentru ochi, cat si pentru umilele noastre papile gustative, pe care abia o asteptam in fiecare zi! 😛

Surpriza nr. 5 – Deserturile fabuloase de la Restaurantul „O Camilo”

Restaurantul O Camilo din Algarve
Restaurantul O Camilo din Algarve

Jumatate din cea de-a doua zi de Algarve ne-am petrecut-o la Praia do Camilo: peisaje superbe, plaja cu nisip fin si un Atlantic rece, cu valuri inspumate! Dupa ce ne-am saturat de soare, iar stomacele noastre au inceput sa-si ceara drepturile, am urcat cele aprox. 222 de trepte, dupa care ne-am indreptat spre singurul restaurant din zona: „O Camilo”.

Din pacate, la ora aceea era fff aglomerat, asa ca am fost notati pe o lista si cred ca a trebuit sa asteptam cam jumatate de ora pana s-a eliberat o masa. A fost singurul inconvenient… 🙁

Dar asteptarea noastra a fost rasplatita pe deplin, fiind condusi la o masa care beneficia de un sea-view de exceptie! 😉

Sea-view de pe terasa Restaurantului O Camilo
Sea-view de pe terasa Restaurantului O Camilo

Preparatele comandate de noi s-au axat (ca de obicei) pe fructe de mare si peste, fetele noastre preferand insa friptura de porc/ vita, care in Portugalia e acoperita (aproape intotdeauna) cu cate un ou ochi.

Lunch-ul de la Restaurantul O Camilo
Lunch-ul de la Restaurantul O Camilo

Toate bune si frumoase, pana la comandarea felului 3… A fost o NE-BU-NIE (vorba cantecului)!!! 😛

Mango Surprise, Lime Mousse si Almond, Fig & Carob Tarte – trei deserturi fine, aromate, cu texturi diferite si un gust care ne-a surprins pe toti patru, desi noi suntem fani ciocolata!!! Vi le recomand din tot sufletul!

Desertul fabulos de la O Camilo
Desertul fabulos de la O Camilo

Surpriza nr. 6 – Sangria si Bacalhau

Cina de la finalul celei de-a doua zi petrecuta in Lagos am luat-o la un restaurant caruia nu i-am retinut numele. Ne plimbam prin oras si am fost invitati sa le citim meniul. Ni s-a parut ok, am intrat, am comandat si nu mica ne-a fost mirarea ca acolo sa dam peste un ospatar roman. 😀 Nu am sa insist prea mult cu descrierile, cert este ca mancarea a fost ok, sangria foarte aromata, iar bacalhau-ul in portie generoasa si foarte bine preparat.

Cina cu Bacalhau si Sangria din belsug
Cina cu Bacalhau si Sangria din belsug

Surpriza nr. 7 – O Cataplana senzationala la „Abrigo Snack Bar” din Lagos

Abrigo Snack Bar - Lagos
Abrigo Snack Bar – Lagos

Cu siguranta, cea mai calduroasa zi din Algarve a fost cea de-a treia, cand la bordul masinii noastre au fost afisate 47 de grade Celsius. 😀 Dupa plaja si balaceala de la Porto de Mos si consultarea meniurilor de la terasele din zona (care practicau preturi duble la cataplana, fata de ce vazusem noi in Lagos), ne-am reintors in oras, pentru masa de pranz. Caldura era infernala, asa ca am cautat o terasa ceva mai aerisita si plina de verdeata. Si uite asa am ajuns la Abrigo Snack Bar din Lagos.

Pentru a ne mai racori un pic, am comandat la inceput o Sangria alba…

White Sangria
White Sangria

Apoi au urmat apoi pastele si lasagna pentru fete, dar si un aperitiv cu shrimpsi pentru noi.

Pranzul de la Abrigo Snack Bar
Pranzul de la Abrigo Snack Bar

Ceea ce asteptam insa cu nerabdare era vestita CATAPLANA, una dintre cele mai faimoase mancaruri traditionale portugheze. Aceasta se prepara intr-un vas de aluminiu (sau cupru) si e un fel de tocanita cu legume, peste si fructe de mare, care se gateste la aburi. Combinatia de arome si gustul ei nu pot fi descrise in cuvinte…sunt SENZATIONALE!!!

Cataplana este un must-try al Portugaliei si va recomand din tot sufletul sa nu o ratati! 😉

Cea mai buna Cataplana cu bacalhau si fructe de mare
Cea mai buna Cataplana cu bacalhau si fructe de mare

Surpriza nr. 8 – Dulciurile si inghetata de la cofetariile din Lagos

Prajituri si fursecuri in cofetariile din Lagos
Prajituri si fursecuri in cofetariile din Lagos

Greeeeeu, foarte greu e sa te plimbi prin Lagos si sa te abtii in a cumpara o inghetata buna sau ceva dulce din cofetariile din Centrul Istoric al orasului. Intr-o seara, ne-am asezat la o masa si am comandat un Sorbet de mango si o Tarta cu nuca de cocos (care-i dementiala!!!). Fiica mea cea mare si-a dorit clatite, iar sotul meu si-a comandat un desert cu roscove. Clar, Lagosul nu e locul in care ai putea sa tii vreo dieta!!! 😀

Tarta cu nuca de cocos si Sorbet de Mango
Tarta cu nuca de cocos si Sorbet de Mango
Pastel de Nata si alte delicatese dulci
Pastel de Nata si alte delicatese dulci

Surpriza nr. 9 – Fracesinha de la Restaurantul „5 Sense”

Lunch-ul de la Restaurantul 5 Sense
Lunch-ul de la Restaurantul 5 Sense

Fracesinha este o alta nebunie culinara de-a portughezilor!!!

Cand v-am povestit despre excursia cu vaporasul printre grotele din Algarve, v-am spus in treacat despre voucherele primite pentru o masa la cateva restaurante din Lagos. Tot atunci, ne-a fost facuta recomandarea pentru „5 Sense”, locul unde se mananca cea mai buna Fracesinha din oras!!! 😛

Zis si facut, dupa ce ne-am intors din plimbarea facuta pe ocean, ne-am dus glont la acel restaurant si am comandat fiecare cate ceva din meniu: inele de ceapa (pane), shrimpsi trasi la tigaie cu usturoi, friptura si burger de vita cu sos alb si… Fracesinhaaaaaa!!!

Cuvintele sunt de prisos din nou! Totul a fost foarte, foarte gustos, iar Fracesinha enorma si atat de satioasa, incat nu am putut s-o dovedim toti 4. 😀 Sosul ei minunat face toti banii!

Pentru cei interesati (mai ales asupra preturilor), aveti mai jos doar o mica parte din oferta restaurantului:

Meniu Francesinha
Meniu Francesinha

Surpriza nr. 10 – Un Mojito pe gustul meu

DA! Faptul ca portughezii mi-ai preparat un Mojito chiar pe gustul meu: foarte tare, aromat si indulcit exact cat trebuie, m-a determinat sa-i iubesc si mai mult!!! 😉

Frumoasa modalitate de a-mi lua „Ramas bun!” de la Algarve… Sper sa ne mai revedem candva!!!

Nelipsitul Mojito...
Nelipsitul Mojito…